BİZ KİMİZ?

 




  KAÇEM, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün proje sahipliği yaptığı ve aynı zamanda Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve KAPTAR Derneği'nin proje ortaklığı yaptığı ''Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi'' projesidir.

  ''Elimizden Evinize, Özenle'' sloganı kullanılarak KAÇEM kadınlarının tarlada üretim aşamasından geleneksel yöntemlerle ve yöresel bilgileri ile yapım aşamalarına kadar özenle  oluşturdukları organik ürünleri size ve sevdiklerinize üretmektedir. 

  İç Anadolu Bölgesinde bir ilk olan bu merkezde organik üretici olan kadınlara ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi konularda eğitimlerin verilmesi ve ürünlerin işlenerek pazarlanması ile kadınlara istihdam alanı oluşturulması sağlanmıştır. Proje ile öncelikle Bünyan İlçesi Karahıdır mahallesinde atıl vaziyette bulunan İlkokulunun tadilatı ve tefrişatı proje ortağı olan Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiş olup, bu merkezde organik ürünler kadınlarımız tarafından işlenerek geleneksel üretim metodları kullanılarak mamül ürünlere dönüştürülmektedir.

  Elde edilen mamül ürünlerin yerelde pazarlanması,  “Yerelde Üret Yerelde Tüket “ mantığı ile kırsal alanda  kalkınmaya destek sağlamaktadır. Yöremizdeki yerel tohumlara sahip çıkarak gelecek nesillere aktarımını sağlamak için Bünyan-Karahıdır’da bulunan KAÇEM’ de küçük çaplı bir tohum sandığı da oluşturulmuştur.

  Bakanlığımızca “Tip proje” olarak görülen bu çalışmayla diğer illere örnek olacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca bu proje de yer alan kadınlarımızı “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” ilkesinden hareket ederek, güçlerini birleştirip bir sinerji yaratmak gayesiyle, kooperatif çatısı altında birleştirerek kurumsallaşmalarını sağlamak ve nihayetinde Türkiye’de bir Marka olmalarını da hedeflemekteyiz. Bu amaçla 2018 yılının Ocak Ayında KAÇEM’ in S.S Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurulmuştur. Kadınlarımız halen ürettikleri organik ürünleri merkezde işleyerek salça, reçel, tarhana, erişte ve pekmez gibi  katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek üretim yapmaktadırlar.

 



   Kadınların iş gücüne katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesinin yanı sıra ekonomik büyümenin de önemli bir unsuru. Kırsalda yaşayan kadınlarımıza bu konuda bir umut ve yol göstermek adına KAÇEM'in önemli bir rol oynayacağının kanaatindeyiz.

   

Yorumlar