Organik Yaşama Dair

 


Organik Tarımın Amacı Nedir?

  Organik Tarımın amacı, bilinçsizce gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinin insan ve hayvan sağlığını tehdit etmesini engellemektir. Bunun için yer altı su kaynaklarının tükenmesine ve/veya kirlenmesine, doğal bitki ve toprak deseninin bozulmasına ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesine yol açan unsurların azaltılması, sentetik ilaç ve gübre kullanılmaksızın tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.


Türkiye'de Organik Tarımın Gelişimi Nasıl Olmuştur?

  Organik tarımın geçmişi 1980’li yıllara dayanan Türkiye, organik üretime ayrılan tarım alanına bakıldığında dünyada ilk 10’da, üretimde ise ilk 6 ülkeden biri. Ülkemizde 10.06.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik”e göre, organik tarım ürünü için yalnızca “organik” kelimesinin kullanılması gerekmektedir.
Büyük bir potansiyele sahip ülkemizde lokomotif ürünler ise incir, üzüm, kayısı gibi kuru meyveler, fındık ve bakliyat olarak ön plana çıkarken, Tarım ve Orman Bakanlığının 2018 verilerine göre Türkiye, en çok İtalya’ya organik ürün ihraç etmektedir.



    
   Çevre dostu faaliyetlerin artmasına paralel olarak son yıllarda organik ürün tüketiminin de aynı oranda artması dikkat çekmektedir. Özellikle konvansiyonel tarım ve tarım ürünlerinin verdiği zararlardan dolayı organik tarım ve organik ürünler büyük önem kazanmıştır. Organik ürün tüketicilerinin sayısındaki artış da pazarı bu alanda çalışmalar yapmaya teşvik etmektedir. Tüketicileri harekete geçiren çeşitli faktörler bilinmekle birlikte organik ürün tüketiminin belirleyicilerini tespit etmeye yönelik çalışmalar son dönemde hız kazanmıştır. Bu çalışma, bu alanda yapılanları bir araya getirerek hem tüketicilere hem de pazara yönelik öneriler ortaya koymayı hedeflemektedir. 

Yorumlar